ŠRD Klen | OSNIVANJE, PROSLAVE I PRIZNANJA
581
page,page-id-581,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive
 

OSNIVANJE, PROSLAVE I PRIZNANJA

Osnivanje društva i njegov daljnji rad

 

Godine 1975. i 1976. nekoliko ribiča iz Svete Marije iskazalo je nezadovoljstvo radom društva u Donjem Mihaljevcu. Mada su neki sudjelovali u radu odbora i bili natjecatelji nije se moglo utjecati na pravedan rad društva. To je bio početak razmišljanja o formiranju ribičkog društva u Svetoj Mariji.

 

Tako je na poticaj četrdesetak ribiča iz Svete Marije, koji su bili članovi u Donjem Mihaljevcu a neki i u drugim susjednim ribolovnim društvima, pokrenuta inicijativa i predložen inicijativni odbor za formiranje ribičkog društva u Svetoj Mariji.

 

Inicijativni odbor se sastao nekoliko puta. Predloženo je da ime društva bude po ribi KLEN, koje ima puno na našem području, a interesantna je za loviti.

 

Predloženo je da potpisnici za osnivanje društva budu: Matija Štefić, Stjepan Kranjec, Franjo Mustač, Antun Kedmenec, Dragutin Kedmenec, Ivan Božek, Srećko Šulj (umjesto njega na policiji je potpisao otac), Pavao Orehovec, Ivan Kosec i Stjepan Habijan.

 

osnivaci

 

Spomenute osobe smatraju se osnivačima društva. Sve administrativne poslove za osnivačku skupštinu obavljao je pravnik Franjo Orehovec.

 

Osnivačka skupština Sportsko ribolovnog društva “Klen” Sveta Marija (Marija na Muri) održana je 19.02.1977. godine u sali Vatrogasnog doma u Svetoj Mariji.

 

 

Za prvog predsjednika izabran je Franjo Mustač, za tajnika Franjo Orehovec, a za blagajnika Pavao Orehovec.

 

Nakon formiranja, društvo je primljeno kao jedanajsto društvo u Zajednicu sportsko ribolovnih društava općine Čakovec, a preko nje u Hrvatski ribolovni savez. Društvo od tada počinje aktivno djelovati u čuvanju voda, poribljavanju, organizaciji natjecanja, održavanju zabava u svrhu pribaljvanja financijskih sredstava za rad i natjecanja, te drugih aktivnosti.

 

Danas društvo djeluje na unapređenju športskog ribolova na slatkim vodama, s ciljem da športski ribolovci brinu o zaštiti i čuvanju voda i ribljeg fonda koje je društvo dobilo na upravljanje, poribljavanju, obuci mladeži u ribolovu i ribolovnoj etici i zaštiti čovjekovog okoliša.

 

Djelatnost društva obuhvaća i sudjelovanje na športskim natjecanjima, ribolovnu rekreaciju, upravljanje i gospodarenje športskim objektima, te razvoj ribolovnog turizma.

 

Ove djelatnosti provode se na osnovu odredbi Zakona o slatkovodnom ribarstvu i odluka Saveza športsko ribolovnih drušava Međimurske županije i odluka Upravnog odbora i komisija društva.

 

U vrijeme domovinskog rata u Svetoj Mariji (barake hidroelektrane) borave prognanici iz Baranje. Oni se uključuju u rad društva. Izdaju im se besplatne ribolovne karte. Iz tog vremena sječamo se A. Mučića, Mustača, Hermana, Kovača, Zbiljskog i druge baranjske ribiče.

 

Društvo je u proteklom periodu postiglo zapažene rezultate, primilo je značajna priznanja i jedno je od priznatijih ribičkih društava u Međimurskoj županiji i u ovom sjevernom dijelu Hrvatske.

 

Za 25 godina rada primilo je posebnu Plaketu od Hrvatskog športsko ribolovnog saveza a za 10, 20 i 25 godina rada i posebno Priznanje za aktivni rad od Saveza ŠRD Međimurske županije.

 

Društvo je aktivno i u Svetoj Mariji. Spomenimo sudjelovanje u izradi ribičkog parka kod Buzjaka, u sportskim susretima kuglača i nogometaša, te suradnju sa svim udrugama, društvima i općinom.

 

Zadnjih nekoliko godina društvo nagrađuje učenike Osnovne škole Sveta Marija besplatnim dozvolama s ciljem da učenici shvate da ribolov ne obuhvaća samo lov ribe, već je i obveza u zaštiti voda i okoliša. Takvim pristupom želi se u budućnosti steći više članova i simpatizera.

 

U povodu proslave 20 godina rada, koja se održala 1997. godine, i proslave 25 godina rada koja se održala 2002. godine, društvo je od općine Sveta Marija primilo Plaketu općine. Također su za 20 godina aktivnog rada u društvu članovima dodijeljene posebne plakete koje je izradio svetomarski drvorezbar Josip Hunjadi.

 

U povodu 25 godina rada društva, društvo je uručilo priznanje: Općini Sveta Marija, Vigmi d.o.o. Kotoriba, Savezu športsko ribolovnih društava Međimurske županije, Željku Hunjadiju i obitelji Dragić, Dušku i Jeleni.

 

Priznanje je izradio naš poznati svetomarski likovni umjetnik Franjo Mustač-Medarof.