ŠRD Klen | IZGRADNJA DOMA I GOSPODARENJE
554
page,page-id-554,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive
 

IZGRADNJA DOMA I GOSPODARENJE

IZGRADNJA RIBIČKOG DOMA

Ponos društva i svih njegovih bivših i sadašnjih članova je ribički dom. Izgrađen je na lokaciji zvanoj Žirovnjak, uz odvodni kanal hidroelektrane Dubrava. Bilo je otpora nekih članova da se dom ne gradi tu, ali se ipak ustrajalo na toj lokaciji. Danas vidimo koliko je ta lokacija atraktivna.
Izabran je odbor za izgradnju (06.02.1987. godine) koji su sačinjavali: Stjepan Orehovec, Antun Kedmenec, Srećko Šulj, Stjepan Sabol, Ivica Gašparić, Stjepan Žinić, Mijo Pancer, Stjepan Slaviček i Dragutin Kedmenec. Odbor je vodio daljnju izgradnju. Ishodila se sva potrebna dokumentacija za izgradnju. Uvjeti uređenja prostora izdani su 02.10.1986. a građevinska dozvola 16.02.1987. godine. Idejnu skicu i nacrt izradio je Stjepan Kranjec. Prvi izlazak na lokaciju za kolčenje u svrhu iskopa temelja napravili su: Pancer Mijo, Vlah Stjepan i Kedmenec Antun, u desetom mjesecu 1986. godine.

 

 

Iskop temelja obavljao se mukotrpno zbog mnogo korjenja obližnjih stabala. Šalovanje se moralo izvesti brzo zbog hitne upotrebe betona. Samo betoniranje temelja obavljalo se do kasno u noć, a donator betona bila je firma Geotehnika, koja je radila na izgradnji Hidroelektrane Dubrava. Od proljeća 1987. godine pripremala se građa za krovište. Za građu smo srušili hrastove oko temelja. Mada je bilo dogovoreno da hrastovi budu besplatni, dolaskom nadšumara morali smo ih platiti. Dio građe rušimo u staroj šumi uz odobrenje šumara. Rušenju prisustvuju Slavko Erdelji i Slavko Jambrešić, izvlaćenje iz šume napravili su radnici Gortana Ivica i Đuro Gašparić. Te godine održala se Velikomešna zabava koja je uspjela i iz tih sredstava kupila se cigla.

 

U proljeće 1988. pribavili smo još materijala za kroviše. Dio nam je dao GK Međimurje sa izgradnje hidroelektrane, a ostalo smo kupili privatno u Kotoribi i od šumarije u Oporovcu. Pripremili smo lamperiju, a boju za lamperiju donirali su Drago Čanaki i Stjepan Orehovec. U trećem mjesecu počeli smo zidati. Vapno i cement kupili smo u D. Kraljevcu. Zidanje je išlo dobro. Napravljena je velika propaganda u selu, pa su nam skoro svi zidari i oni koji su se razumjeli u taj posao, pomagali u zidanju, kao i većina naših članova. Uz manje poteškoće zidanje je uspješno obavljeno. Zidovi na svim mjestima baš i nisu bili ravni, zidali su i oni koji se u to nisu razumijeli.

 

Šalovanje serklaže je počelo s velikim problemom. Dan prije samog šalovanja netko je ukrao željezo za glavni nosač, a koje smo dobili od elektrane. Nezgodno je bilo opet ići moliti i opravdavati nestanak željeza. Policiji nismo uspjeli prijavatiti, jer je to bilo dogovoreno kao donacija. Na kraju je ipak šalovanje uspješno napravljeno pd vodstvom Dragutina Orehovca. Beton je bio donacija poduzeća Vladimir Gortan. Za krovište je glavni majstor bio Andrija Mustač. Crijep je kupila Mjesna zajednica iz sredstava mjesnog samodoprinosa. To je bila, do formiranja općina 1994. godine, jedina pomoć koju smo dobili od sela.

 

Dio stolarije dobili smo iz Preloga od poduzeća GK Stolarija, koju su ugovorili Andrija Poljak i Ivan Hunjadi, a dio smo kupili i dobili od hidroelektrane. Klupice za prozore donirao je Slavko Erdelji, vodovodnu instalaciju izradio je Mijo Jaković, a instalaciju za struju Stjepan Žinić, Dragutin Gašparić, Dragutin Peter i Ivica Gašparić.

 

Dom je bio spreman za žbukanje. Nešto materijala dobilo se donacijom firme Domet iz D.Mihaljevca. Unutrašnje i vanjsko žbukanje naručeno je i izvedeno od svetomarskih majstora. Tokom 1992. godine najprije smo postavili pločice u domu. Majstori su bili Željko Hunjadi i Marijan Pavlic. Nakon toga je napravljen noseći dio stepenica na tavan. Izvršeno je unutarnje obijanje lamperijom, koje izvodi Zdravko Orehovec. Te godine odlučili smo proširiti dom za sanitarne prostorije i šupu. Firma MA-MI, Marijana Kalinića i Miše Kolunđije dala je dio materijala, a dio smo kupili pa ta investicija nije bila skupa.

 

Betonirala se i terasa ispred doma, a beton je donirala firma Vladimir Gortan. Na sjednici odbora za izgradnju 27.03.1993. godine odlučeno je da se ide u izgradnju nadstrešnice ispred doma koju je napravio Andrija Mustač. Te godine montirala su se i gazišta na stepenicama i izvelo se gletanje i bojanje kompletnog doma, a poslove je vodio Stjepan Orehovec koji je osigurao i dio materijala, a ostalo je bila donacija soboslikara iz GK Međimurje.

Žbukanje sanitarnih prostorija napravljeno je 1994. godine. Nadstrešnica ispred doma se obijala lamperijom 1996. godine.

 

Godine 1997. iz hrastovih dasaka, koji smo srušili uz dom, Franjo Zadravec izrađuje stolove. Te godine završene su i sanitarne prostorije. Postavila se ograda na terasi koju je napravio Matija Komorski. Žlijebove na terasi dobili smo donacijom iz Zagreba. Cijevi za septičku jamu dobivene su od hidroelektrane, a radove na iskopu i postavi radi firma Pavlic.

 

Bunar za vodu donirala je HE Dubrava. Keramičke pločice postavlja Željko Hunjadi. Članovi su obili lamperiju, a bojanje je obavio Stjepan Orehovec. Dio sanitarija dobiven je donacijom Dragić Duška i firme Vigma, a dio smo kupili. Sanitarne prostorije sredili smo radi proslave 20. godina rada društva.

 

Slijedećih godina radilo se na održavanju doma i nabavi inventara. Značajniji radovi rade se ove godine. U kuhinji se postavljaju pločice, radove izvodi Željko Hunjadi. Bojanje kuhinje i pomoćnih prostorija izvodi Stjepan Orehovec, dio materijala donira Duško Dragić. Unutarnje i vanjsko bojanje obavlja soboslikar Josip Mustač. Dio materijala nam donira Spektra i Zdravko Bobić. Nesmijemo zaboraviti pomoć u prijevozima koju su davali Đuro i Ivca Gašparić, Stjepan Slavićek ,kompanija Janković, Stjepan Kedmenec i mnogi drugi.

 

Bilo je još mnogo radova na domu, nemoguće je sve opisati. Imali smo mnogo donatora, sadašnji i bivši članovi dali su mnogo truda, na tome im ZAHVALJUJEMO i kao što je spomenuto imamo se ćime ponositi.

 

 
 

GOSPODARENJE

Gospodarenje je jedna od bitnih zadataka u klubu a provodi je Komisija za gospodarenje. Klub za svako mandatno razdoblje zacrta strategiju gospodarenja u tom periodu. Planovima za svaku godinu se odredi način osiguranja financijskih sredstava za ostvarenje godišnjih ujedno i četverogodišnjih planova.

Klub se financira prvenstveno iz članarine, zatim od dobrovoljnih priloga, donacija, sponzorstva i dijelom iz proračuna općine Sveta Marija. Zadnjih godina dijelom se financiramo i iz prihoda Zajednice sportova i saveza Međimurske županije jer smo nositelji kvalitete u ribolovnom sportu za mlade.

Financiramo se i dobrovoljnim radom i prodajom napitaka na raznim manifestacijama te za vrijeme održavanja raznih natjecanja. Taj način ostvarivanja financijskih sredstava klub održava od samog osnivanja. Održavali smo ih i kad smo bili članovi u Donjem Mihaljevcu. Čak je održana i jedna zabava prije osnivanja. Popularni i lijepi piknici bili su prvomajski, a održavali su se na Krčima. To je dosta daleko od sela. Mnogim mještanima je nakon proljetnog sunca i dosta pića bilo jako teško doći doma. Na pikniku smo organizirali igranje nogometa, gađanje zračnom puškom, skok u dalj, a bilo je i hrvanja. Poznat je hrvački susret između Behare, Hasana i Tone.

Negdje od 1983. piknike počinjemo održavati kod Melina. Tu je dolazilo dosta ljudi iz drugih mjesta, a više puta su nam svirali tamburaši. Piknike smo održavali i najesen, većinom u šumi Žirovnjak. Početkom izgradnje doma i početkom natjecanja na kanalu piknici se održavaju kod ribičkog doma.

Održavali smo i zabave u društvenom domu u Svetoj Mariji, za fašnik i u ljetnim mjesecima. Održana je i jedna velikomešna zabava. Nekoliko zabava je održano i kod ribičkog doma. Obrađivali smo nekoliko godina poljoprivredno zemljište. U tome nam je pomagalo poduzeće Agromeđimuje – Pogon Kotoriba.

Piknici, zabave i obrada zemljišta najviše su se organizirali radi ostvarivanja financijske dobiti iz koje smo poslije mogli financirati natjecanja i izgradnju ribičkog doma.

 
 

PORIBLJAVANJE

Poribljavanje se vrši svake godine iz dijela sredstava od prodaje ribičkih karata. Tokom ovih godina društvo je poribilo mnoge vode i s raznim vrstama riba. Najprije smo poribljavali rijeku Dravu, pa rukavac Tihi jarak, ribnjak kod Melina, kasnije kanal više puta, jezero, a zadnjih godina poribljavamo drenažni kanal i ribnjak u Donjem Mihaljevcu. Početkom izgradnje hidroelektrane izgubili smo ribnjak kod Melina. Prije toga smo organizirali izlov ribe. Pokušali smo mrežama, križacima, a probali smo i vatrogasnom crpkom, no bez uspjeha. Nakon havarije na hidroelektrani 1995. godine organizirali smo akciju premještanja mlađi iz rukavca Drave u kanal. Tada je po procjeni preneseno više od 200 kilograma raznih vrsta ribljih iglica.

 

 

 

ČUVANJE VODA I OKOLIŠA

Društvo je uključeno u čuvanje voda u 1. Ribolovnom sektoru sa svojih pet ribočuvara. Ispit za ribičuvare položili su: Dragutin Peter, Stjepan Slaviček, Vladimir Kvakan, Antun Kedmenec i Stjepan Žinić. Ribočuvari većinom odlaze u akcije samostalno, na teret društva. Odlazi se i u organizirane i dogovorene akcije sektora. Napoznatije akcije su hvatanje jednog ronioca, u dva navrata, prilikom izlova somova u rijeci Dravi s podvodnom puškom. Oba puta smo prijavili, pokrenut je postupak, ali ni jednom nismo bili upoznati s izrećenim kaznama. Prilikom kontrole ribolova obavezno se vizuelno kontrolira voda i okoliš. Do sada nije bilo nikakvih onečišćenja na našem području, mada postoji objekat od kojeg stalno prijeti opasnost od izljeva ulja u vodu. Oko ribičkog doma 1993. godine sadimo razno drveće.
Društvo svake godine organizira niz akcija čišćenja okoliša. Dvaput na godinu se uređuje okoliš doma, prije i poslije svakog natjecanje čisti se mjesto natjecanja.
Zadnjih godina nam velike štete rade kormorani. Društvo je pisalo mjerodavnim organizacijama o tom problemu međutim bez koristi. Moramo se sami snalaziti tjerajući ih na razne načine.

 
 

TURIZAM I INFORMIRANJE

Društvo se angažira na propagandi ribolovnog turizma jer vidi da u budućnosti može imati koristi od toga. Lokacija ribičkog doma je idealna za tu namjenu. On se nalazi u blizini odvodnog i drenažnog kanala, jezera i rijeke Drave. Autocestom iz pravca Zagreba (izlaz Čakovec-Prelog) te cestama iz pravaca Varaždina, Čakovca i Koprivnice relativno se brzo može doći.

Informacije se mogu dobiti kod Peter Dragutina tel. 040 660-275, mob. 098 626 882, kod Kedmenec Antuna tel. 040 660-473, mob. 091 506 3447. i Stjepana Žinića tel. 040 660-395, Mob. 098 426 483.

Članovi se informiraju u ribičkom domu raznim časopisima, obavijestima, primaju pozive, slušaju objave na radiju i oglase bubnjem po mjestu.

Uskoro će se moći informirati internetom na stranicama Svete Marije.
Povodom 25 godina rada izdan je prigodni bilten, sponzor biltena je bila firma VIGMA d.o.o. Kotoriba, i bilten služi u svhu informiranja članova, drugih osoba, udruga i društava.